Ieder voor zich

Nog nooit waren vijftigplussers zo vaak in het nieuws als de afgelopen weken. Wilders gebruikte de AOW-ers als excuus voor het laten ontploffen van het kabinet. De G500 ziet liever dat niemand ouder word dan 45, hoewel 35 voor deze studentenclub eigenlijk al oud is. Als ze hun zin krijgen gaat dat voor de 65 plussers wel lukken: Je eigen ziektekosten betalen betekent voor een grote groep een snel einde. Met het gesneuvelde Catshuisakkoord zou dat nog een extra impuls krijgen via de negen euro per recept. Zo ben je zelfs als vermeend rijke pensionado snel door je spaargeld heen.

Ieder voor zich
Wat die egoïstische G500 yuppen niet snappen is dat die ouderen (als ze dan toch niet dood gaan) wanneer hun spaargeld en hun pensioen op is, geheel voor rekening van de staat komen. Het tien-punten-plan voorziet verder in een snelle afbouw van de pensioenen. De jongelui willen geen gezamenlijke pot met de ouderen, maar hun spaarcentjes zelf beheren. De grijze golf moet het maar doen met wat ze zelf hebben opgebouwd en natuurlijk de overwaarde van hun huis opeten. Dit is een slecht plan, ook voor de 35-minners zelf, met op zich een goed idee. G500 wil “eerlijk” delen, de jongeren en de ouderen ieder voor zich. Erg sociaal is het niet maar misschien wel een optie.

Geen keus
De ouderen van nu hadden geen keus, pensioenpremies gingen automatisch naar een niet zelf gekozen pensioenfonds. Vervolgens maakten die eerst geweldige rendementen, en nu dus niet meer zo. In de florissante tijd, haalde de overheid ook nog snel wat miljoenen uit de pensioenpot, want daar zat genoeg geld in, en werden de premies verplicht verlaagd of zelfs gestopt.

Eerlijk?
We kunnen nu nog besluiten de door G500 voorgestelde “eerlijke” splitsing in te voeren. De staat geeft dan eerst even al het “gestolen” pensioengeld terug, en wij bejaarden betalen nog even de achterstallige premies (uit ons spaargeld?). Vervolgens kijken we hoeveel geld we eigenlijk per persoon hebben gespaard -uitgaande van een rente tussen 3 en 5 %- en berekenen we de uitkering op grond van de gemiddelde levensverwachting. En dan pas te beginnen vanaf 67 jaar. Ik heb nog niemand die berekening zien maken. Ik vraag me af voor wie die goed uitpakt.

Berekeningen
Er zijn wel meer berekeningen die niet of half gemaakt worden. Zowel de politiek, als de G500 roepen vaak maar wat. De babyboom groep is relatief groot, en gaat dus ‘in de laatste levensfase’ ons jongeren veel geld kosten. Maar wat niemand zich kennelijk realiseert, is dat die grote groep met soms een aardig – zelf opgebouwd – pensioen en soms overwaarde op het eigen huis een belangrijke inkomstenbron is voor de staatskas. Ten eerste betalen ze gewoon belasting over hun pensioen en over het spaargeld. En omdat het een grote groep is, is dat een groot bedrag. Ten tweede kunnen ze dankzij hun spaarzaamheid nu flink consumeren. Ze kopen heus niet alleen trapliften en scootmobiels. En die koopkracht is toch nodig om het land te redden. Dus 50 plussers op alle fronten laten dokken, zou wel eens helemaal fout kunnen aflopen. En wat de jongelui betreft, veel kijk op een erfenis is er dan ook niet meer.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: